Tientjes-lid

Jetze Lont en Hilbrand Wijbenga van de Bildtse Energie Coöperatie

Jetze Lont eerste 10-tjes lid Bildtse Energie Coöperatie

Mera Jes

In Bildt.nu van 4 mei j.l. heeft u kunnen lezen over de achtergronden van de Bildtse Energie Coöperatie en wat de Coöperatie wil bereiken: samenwerken aan een duurzamer omgeving en het geld dat de Coöperatie verdient met haar zonnepanelen en andere projecten besteden aan lokale projecten op het Bildt.

U kunt ook 10-tjes lid worden.
Als u 10-tjes lid wordt van de Coöperatie heeft dat voor u drie voordelen.

  1. U mag op de ledenvergadering meebeslissen over de bestemmingen van de projecten-pot.
  2. U mag meebeslissen over nieuwe projecten van de Coöperatie.
  3. U draagt bij aan een (nog) leefbaarder regio het Bildt.

We geven graag enige uitleg.
U kent de Bildtse Energie Coöperatie van de zonnedaken op de bedrijfsgebouwen. Zij is inmiddels aangesloten bij 'Energie Van Ons' en 'Greenchoice'. Dit zijn leveranciers van groene stroom en gas. Waar bij andere energieleveranciers de winst naar de aandeelhouders gaat, verdelen deze twee leveranciers de winst over de aangesloten coöperaties.

 

“Zo blijft een deel van de winst op het Bildt."

 

Ze doen dit elk op een eigen manier: Energie VanOns geeft aan onze Coöperatie € 75 per jaar voor elke klant die via de coöperatie stroom en gas bij haar afneemt. Greenchoice geeft een vast bedrag voor elke kWh stroom of kubieke meter gas die de klanten gebruiken die via de coöperatie bij hen zijn aangesloten. Zo blijft een deel van de winst op het Bildt.

Leefbaarheidsprojecten
Dit geld dat wij ontvangen van deze beide energieleveranciers vormt onze pot voor leefbaarheidsprojecten. Op deze pot kun je een beroep doen als verenigingsbestuur of als individu/groep, wanneer je een goed idee hebt om de leefbaarheid in je dorp te verbeteren. Dat hoeft niet per se om energiebesparing te gaan.

Een paar ideeën:
Organiseer een straatfestival; samen eten met de buurt en/of met nieuwkomers; de speeltuin of de kantine van de sportvereniging opknappen; een energiecoach eens laten kijken naar uw verenigingsgebouw; een sportdag of Sinterklaasfeest voor de kinderen organiseren; een uitje voor de bewoners van een van de zorgcentra. Kortom: allerlei activiteiten ter ondersteuning van de leefbaarheid en betrokkenheid bij elkaar. Eerder heeft dorpshuis De Utwyk een bijdrage gekregen voor een pannakooi. En de voetbalvereniging St.-Annaparochie en Stichting De Waaie kregen een bijdrage voor hun KO-Fit run in 2021. Er zit weer méér geld in de pot, dus ideeën en plannen zijn van harte welkom.
Word 10-tjes lid
Als u 10-tjes lid wordt, draagt u bij aan deze pot en heeft u inspraak bij de keuzes, dus aan welke projecten een bijdrage wordt uitgekeerd. En u steunt ook nog eens de doelstelling van de Bildtse Energie Coöperatie: een leefbaarder het Bildt!

Het eerste 10-tjes lid
Om (nog) wat meer bekendheid aan de mogelijkheid van het 10-tjes lid te geven, hebben we een bekende Bildtker bereid gevonden ons eerste 10-tjes lid te worden. Op de foto: Jetze Lont, bekend van bouwbedrijf

Lont. "Bewust bouwen aan een leefbare wereld dat is waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Het maken van duurzame keuzes doe ik vol passie en vanuit rentmeesterschap. Als 10-tjes lid betrokken zijn bij de coöperatie past hier goed bij”.
Trouwens: u hoeft geen bekende ondernemer te zijn om 10-tjes lid te worden; iedereen is van harte welkom!

Neem contact op
Op de Bildtse-ec.nl/lid-worden vindt u een aanmeldformulier. U kunt ook informatie opvragen via of loop voor nadere informatie op de eerste donderdagavond van de maand tussen 20.00 en 21.00 uur eens binnen bij de bestuursvergadering. Deze wordt gehouden op de Hemmemaweg 28 in Sint-Annaparochie (kantine van KBMF Machinefabriek).

Ter herinnering: de ALV is op 3 juni, dorpshuis “De Utwijk”, Matthijs Smitstraat 25, Nij Altoenae. Deur open om 19.45 uur, start 20.00 uur.

(Bron: Bildt.nu 2 juni 2022)