Afnemers van Energie

Afnemers van Energie VanOns Elmar en Yvonne.

Geld vrijmaken voor leefbaarheid

Door Mera Jes

 

Wil je ook geld vrijmaken voor leefbaarheid op Het Bildt zonder dat het jou geld kost? Energie VanOns wordt al jaren beoordeeld als de meest duurzame energieleverancier van Nederland, door de Consumentenbonde, Natuur & Milieu en Wise. De stroom wordt opgewekt door lokale coöperaties, door gebruik te maken van wind- en zonne installaties. Eén van die coöperaties die de opgewekte elektriciteit van hun zonnedaken verkoopt aan Energie VanOns is de Bildtse Energie Coöperatie.

Als je een vast contract hebt bij een andere energie leverancier, is dit niet het moment om over te stappen. Maar als je een flexibel of aflopend contract hebt, is het zeker een goede keus om de overstap naar Energie VanOns te maken. Je zult zien dat lokale groene energie helemaal niet duur(der) hoeft te zijn!

Wanneer je via bildtse-ec.nl/koop-energie-via-ons overstapt, krijgt de Coöperatie jaarlijks € 50,-- voor de leefbaarheidspot. In tegenstelling tot andere energieleveranciers die de winst uitkeren aan vaak buitenlandse aandeelhouders komt (een deel van) de winst van Energie VanOns dus terecht op Het Bildt.

Op de foto bij dit artikel staan Elmar en Yvonne. Zij wonen sinds heel kort aan de Nieuwe Bildtdijk, in een prachtig wit dijkhuisje, waar vloer en dak al prima geïsoleerd zijn, maar wat verder toch wel een “opknappertje” genoemd kan worden. Daar hebben zij nog een aantal maanden van hun “sabbatical” van een jaar de tijd voor, hopelijk met hulp van wat vakmensen uit de omgeving!

Elmar en Yvonne zijn vanuit Amsterdam terecht gekomen op Het Bildt, aangetrokken door de ruimte, en de wijdsheid van het Bildtse land. Duurzaamheid had ook in Amsterdam al hun aandacht; zo hadden ze daar bv. een zonneboiler. Bij zijn zoektocht op internet naar een energie leverancier voor wie duurzaamheid meer is dan een reclame slogan, kwam Elmar uit bij Energie VanOns. Simon (Visbeek) was behulpzaam bij de aanmelding en zo zijn Elmar en Yvonne niet alleen klant van Energie VanOns, maar ook tientjes-lid van de Bildtse Energie Coöperatie geworden. Waarom gekozen voor Energie VanOns? Elmar: “vooral het met elkaar samen, als coöperaties, werken aan duurzaamheid, spreekt mij enorm aan. Energie is zo belangrijk voor ons allemaal; dat had men nooit moeten privatiseren”.

Nog twee Bildtkers aan het woord die al wat langer klant van Energie VanOns zijn. Klaas Dankert: “Doe’t wy fier jaar leden fan ‘e Ouwe-Dyk na Sint-Anne ferhuusd binne hè wy drekt sonnepanelen op ôns huus kregen. Der binne fyftien panelen op ’t dak laid en dat het ant nou toe arig fertútten deen. Alle fier jaren is d’r nagal wat meer stroom de laiding in gaan as dat wy ôfnommen hewwe. Bij de jaarôfreken wort d’r an’t nou toe dan ok  ’n arig potsy werombetaald.

Wy kregen de sonnepanelen via Bildtse Stroom, nu de Bildtse Energie Coöperatie. Later bin ik ook tientsys-lid worden.  ’t Idee fan ‘Fan, Foor en Deur Bilkerts’ spreekt my och soa an. En de keuze foor Energie VanOns as enerzyleveransier waar dan ok ’n logise stap. Dut is ommers de aigen koöperasy fan meer as 125 lokale koöperasys, dus ok weer ‘fan, foor en deur’”. Tot zover Klaas.

Ook Bernhard de Vries van de Westhoek is blij met Energie VanOns. Gevraagd naar zijn motieven om over te stappen, zegt hij:  “Toen ik eind 2020 hoorde van Energie VanOns zijn we meteen overgestapt. Dat de winst die gemaakt wordt op de energie terugkomt naar Het Bildt gaf de doorslag. Later zag ik dat Energie VanOns erkend is als de meest groene energieleverancier. Dat is mooi meegenomen, want leefbaarheid begint toch met het klimaat. De tarieven verschilden toen niet met die van onze toenmalige leverancier, het maandbedrag ging zelfs iets omlaag. Overstappen ging heel eenvoudig en als we vragen hebben, krijgen we altijd een goed antwoord. Ook nu de tarieven de pan uitrijzen, zijn we nog steeds blij met Energie VanOns”. Tot zover Bernhard.

De BEC heeft nog een andere heel belangrijke binding met Energie VanOns: de stroom die we via al onze zonnedaken opwekken, leveren ze aan Energie VanOns. De prijs die de Coöperatie daarvoor krijgt, is (veel) hoger dan iedereen vorig jaar kon bedenken. Zoals Klaas Bijlsma het onlangs in een interview in de Leeuwarder Courant formuleerde: “het klinkt wrang en dat is het ook, maar voor ons (de coöperatie) zijn die hoge prijzen goed nieuws”. Door die hogere opbrengsten hebben we minder subsidie nodig voor volgende zonnedaken én hebben we nog meer geld beschikbaar voor gemeenschapsprojecten.

Ideeën en aanvragen daarvoor zijn altijd welkom: zie heb-je-een-idee. Dus toch nog een beetje goed nieuws bij al het slechte nieuws over energieprijzen!

(Bron: Bildt.nu 19 oktober 2022)