Kaats/tennismuur en voetbalkooi in St Jacob
Kaats- en tennismuur en voetbalkooi worden feestelijk geopend door wethouder René de Vries van gemeente Waadhoeke (foto: Marty Slager)
Mensen in beweging brengen en elkaar laten ontmoeten, dat geeft energie! Daarom is er unaniem besloten € 500,- uit onze leefbaarheidspot toe te kennen aan dit mooie project. Hieronder een verslag geschreven door Joukje Marra.
Op donderdag 13 juni werden de kaats- en tennismuur en voetbalkooi officieel geopend door wethouder René de Vries van gemeente Waadhoeke, met onder andere Sport, Spelen en Bewegen in portefeuille. Alle inwoners van St Jacob en het buitengebied waren uitgenodigd, want het doel van de kaats- en tennismuur en voetbalkooi is om zowel de jeugd als volwassenen op een laagdrempelige manier meer te laten sporten en elkaar te ontmoeten. Dit zal een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid van het dorp. De opening leidde ook de jaarlijkse kermisdagen van St Jacob in.
In de zomer van 2021 kwam er plek vrij op het sportcomplex toen bleek dat de jeu de boules banen verplaatst gingen worden. De kaats- en voetbalvereniging hadden al langer de wens voor een kaatsmuur en voetbalkooi om het dorp nog meer sportmogelijkheden en ontmoetingsmomenten te geven en meer activiteiten vanuit de verenigingen aan te bieden. Een projectgroep werd gevormd, plannen werden gemaakt, subsidies werden aangevraagd en zo werd het project werkelijkheid. De tennisvereniging haakte later aan en werd de kaatsmuur tevens een tennismuur. De sportverenigingen werken al langere tijd samen, organiseren gezamenlijke activiteiten en helpen elkaar waar nodig.
Nieuwe doelgroepen
De kaats- en tennismuur en voetbalkooi zijn geschikt voor zowel jeugd als volwassenen en zijn openbaar toegankelijk. De bedoeling is dat het een soort natuurlijke ontmoetingsplek wordt waar verschillende dorpsgenoten elkaar kunnen ontmoeten, die elkaar anders niet zo snel tegen zouden komen. Daarnaast geldt: zien sporten, doet sporten. Een hoger ledenaantal zorgt ervoor dat de toekomst van de sportverenigingen gewaarborgd blijft en sporten in verenigingsverband mogelijk blijft in St Jacobiparochie.
Cultuurhistorie
De kaatsmuur vormt een versterking van de cultuurhistorie van de streek. Je kunt dit zien als een vorm van immaterieel erfgoed. Door het plaatsen van een kaatsmuur kan deze sport en varianten daarvan ook in St Jacobiparochie gespeeld worden. Daarnaast wil kaatsdorp Sint Jacob ook mee kunnen doen in de dorpencompetitie Wallball die de KNKB op wil gaan zetten.
Empowerment
Nieuwe doelgroepen die komen sporten leveren meer op dan alleen een hoger aantal leden voor de verenigingen. De positieve gevolgen zijn ook dat de nieuwe doelgroepen meer sociale contacten krijgen, de taal sneller en/of meer machtig worden en men door te sporten mentaal weerbaarder wordt.
De nieuwe doelgroep kan op een gegeven moment ook een bijdrage leveren aan verenigingsactiviteiten en vrijwilligerswerk. Daardoor kan deze doelgroep ervaring en contacten opdoen en gemakkelijker stappen in de samenleving maken met een bredere sociale achtervang wanneer nodig.
Er zijn ook kansen voor de oudere jeugd. Zij zijn de speeltuinen ontgroeid en kunnen zich op deze manier buiten de reguliere trainings- en wedstrijdmomenten vermaken in het eigen dorp, een sport beoefenen door onderling afspraken te maken en in het klein activiteiten te organiseren.
Leefbaarheid
St Jacobiparochie is een relatief klein dorp met een groot buitengebied, maar met relatief veel inwoners. Door de activiteiten die al georganiseerd worden en de verschillende verenigingen is het dorp aantrekkelijk om in te wonen. Het plaatsen van een kaats- en tennismuur en voetbalkooi maakt het ook voor dorpsbewoners, die niet lid willen of kunnen worden van een vereniging, mogelijk om uit meerdere sporten te kiezen. Het muurkaatsspel is al met twee personen te spelen in plaats van vier of zes bij het veldkaatsen. Tennissen kun je al snel met één of twee personen doen. Er hoeft dus niet eerst een groot team op de been te worden gebracht. Allemaal punten die naast een groter sportaanbod, integratie van andere doelgroepen en empowerment een positief effect hebben op de leefbaarheid in St Jacobiparochie.
Subsidies
Vanwege de omvang van het project en de kosten hebben de verenigingen diverse partijen benaderd voor het verstrekken van subsidie. Bijna alle aangeschreven partijen zagen vanuit hun eigen invalshoek de meerwaarde van het project. Zo verleende de provincie Fryslân een subsidie vanuit het Iepen Mienskipsfûns, de gemeente Waadhoeke vanuit het Dorpenfonds en de Rabobank vanuit het Coöperatiefonds, omdat ze initiatieven uit de mienskip willen stimuleren. Voor het verbeteren en uitbreiden van sportmogelijkheden gaven het ministerie van VWS, via de regeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA), Stichting FB Oranjewoud en het Jan Roelof Geertsmafonds subsidie. Van de Stichting Bildtse Belangen en de Bildtse Energiecoöperatie kreeg dit project subsidie voor het verhogen van de leefbaarheid op Het Bildt. Daarnaast kwam de begroting rond door veel sponsorbijdrages van bedrijven, een flyeractie in de omgeving en crowdfunding via internet.